Kínai töltött batyu
Feltöltő: Csilla
Hozzávalók:
•Tésztához:
• 340g finomliszt
• Fél csomag instan élesztő
• Só
• Víz
•Töltelékhez:
• 250g darált hús
• kb. 5 db szárított shitake gomba
• Kikkoman szójaszósz
• 1 kisebb fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• bors
• Sütéshez:
• Olaj
• Víz
Elkészítés:
A shitake gombákat, ha szárított negyed órára forró vízbe áztatjuk. Amíg a gomba ázik, addig elkészítjük a tésztát. A lisztet összekeverjük az instant élesztővel és a sóval, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Egy fél órát hagyjuk pihenni. Ha színes tésztát szeretnénk akkor használhatunk céklaport, kurkumát, spenótot. Én az utóbbi kettőt használtam. A kurkumát egyszerűen csak a liszthez adtam. A spenótot viszont felfőztem egy kevés vízzel, majd leturmixoltam és átszűrtem. Ez került a tésztába a víz helyett. A kelesztés alatt elkészítettem a tölteléket. A gombákat a hagymát és a fokhagymát késes robotgépben finomra aprítottam majd a darált húshoz adtam. Ezt ízesítettem szójaszósszal, sóval és borssal. Ha a tészta megkelt apró golyókat formázunk belőle, majd ismét pihentetjük egy kicsit. Ezután vékony köröket nyújtunk belőlük és a fűszeres darált hússal megtöltjük. A batyukat kiolajozott serpenyőbe helyezzük és kb a háromnegyedéig felöntjük vízzel. A forrásig teljesen lefedve főzzük, majd a fedőt kissé megemelve folytatjuk egészen addig amíg az összes víz el nem párolog és a batyuk alján egy pirult roppanós réteg nem alakul ki. Én batyuk helyet virágokat formáztam.