Maracujás sertésszűz, khao jee, hínár és garnéla

Feltöltő: Gourmetsarok

Recept 2 fő részére:

Hozzávalók:

A sertésszűzhöz:

-40dkg sertésszűz egészben

-2 db passiógyümölcs

-2 evőkanál Kikkoman szójaszósz

-3 evőkanál osztrigaszósz

-1/2 evőkanál méz

-1/2 evőkanál reszelt gyömbér

-2 gerezd reszelt fokhagyma

-2 evőkanál narancslé

 

A pirított hínárhoz:

-35g szárított hínár

-1/2 evőkanál reszelt gyömbér

-2 gerezd reszelt fokhagyma

-1/4 teáskanál chili pehely

-2 evőkanál mogyoróolaj

-2 teáskanál lime lé

 

A khao jee-hez:

-15dkg hosszúszemű rizs

-1 tojás

 

A pirított garnélához és a mártáshoz:

-10dkg fagyasztott garnéla

-1 citrom leve és ugyannyi Kikkoman szója szósz

-2 teáskanál méz

-Egy csipet chili pehely

 

Elkészítés:

Sertésszűz: Máz készítése: kaparjuk bele egy szűrőbe a két passiógyümölcs belsejét, majd egy kanál segítségével törjük át valamilyen kisebb edény felett. Az így kinyert gyümölcsvelőhöz adjuk hozzá a narancslevet, fokhagymát, gyömbért, osztrigaszószt, mézet és a Kikkoman szójaszószt. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. Sertésszűz sütése: szabadítsuk meg a szüzet a hártyáitól, majd sózzuk be alaposan, ezt követően tegyünk oliva olajat egy forró serpenyőbe és pirítsunk kérget a szűzre. Ha ez kész, kapcsoljuk kicsivel kisebb fokozatra a főzőlapot, és süssük néha forgatva 10-15 percig vastagságtól függően. Ezt követően tekerjük fel megint maxra a főzőlapot és öntsük a húsra a mázat és forgassuk addig, amíg ragacsos kérget nem képez a húson. Khao Jee: főzzük a rízst szinte pépes állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően formáljunk belőle hengereket. Verjünk fel egy tojást, sózzuk meg, majd forgassuk bele a hengereket és süssük meg őket egy kevés olajon egy serpenyőben. Pirított hínár: dobjuk a hínárt lobogó vízbe, és hagyjuk forrni 1-2 percig, majd szűrjük le és öblítsük át folyóvíz alatt. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd a mogyoróolajon kezdjük el pirítani a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, majd ha kapott egy kis színt dobjuk rá a hínárt, sózzuk meg, és pirítsuk pár percig. A végén öntsük ki egy edénybe és keverjük át a lime lével. Garnéla: egy kevés olajon kezdjük el pirítani a fagyott garnélákat, sózzuk őket, majd ha teljesen felengedtek öntsük le a levet amit eresztettek és rakjuk azt félre egy tányérba. Keverjük össze a citromlevet a szója szósszal és ebből a keverékből rakjunk 2-3 evőkanállal a piruló rákra és pirítsuk vele amíg készre nem sül, majd rakjuk félre egy edénybe. Öntsük vissza a serpenyőbe a rák levét és a citrom-szója szósz keverék maradékát a mézzel és a chili pehellyel és rottyantsuk össze egy kicsit, és készen is vagyunk.

vissza a receptekhez