Maracujás sertésszűz, khao jee, hínár és garnéla
Feltöltő: Gourmetsarok
Recept 2 fő részére:
Hozzávalók:
A sertésszűzhöz:
-40dkg sertésszűz egészben
-2 db passiógyümölcs
-2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
-3 evőkanál osztrigaszósz
-1/2 evőkanál méz
-1/2 evőkanál reszelt gyömbér
-2 gerezd reszelt fokhagyma
-2 evőkanál narancslé
A pirított hínárhoz:
-35g szárított hínár
-1/2 evőkanál reszelt gyömbér
-2 gerezd reszelt fokhagyma
-1/4 teáskanál chili pehely
-2 evőkanál mogyoróolaj
-2 teáskanál lime lé
A khao jee-hez:
-15dkg hosszúszemű rizs
-1 tojás
A pirított garnélához és a mártáshoz:
-10dkg fagyasztott garnéla
-1 citrom leve és ugyannyi Kikkoman szója szósz
-2 teáskanál méz
-Egy csipet chili pehely
Elkészítés:
Sertésszűz: Máz készítése: kaparjuk bele egy szűrőbe a két passiógyümölcs belsejét, majd egy kanál segítségével törjük át valamilyen kisebb edény felett. Az így kinyert gyümölcsvelőhöz adjuk hozzá a narancslevet, fokhagymát, gyömbért, osztrigaszószt, mézet és a Kikkoman szójaszószt. Hagyjuk állni 10-15 percet, majd szűrjük le. Sertésszűz sütése: szabadítsuk meg a szüzet a hártyáitól, majd sózzuk be alaposan, ezt követően tegyünk oliva olajat egy forró serpenyőbe és pirítsunk kérget a szűzre. Ha ez kész, kapcsoljuk kicsivel kisebb fokozatra a főzőlapot, és süssük néha forgatva 10-15 percig vastagságtól függően. Ezt követően tekerjük fel megint maxra a főzőlapot és öntsük a húsra a mázat és forgassuk addig, amíg ragacsos kérget nem képez a húson. Khao Jee: főzzük a rízst szinte pépes állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően formáljunk belőle hengereket. Verjünk fel egy tojást, sózzuk meg, majd forgassuk bele a hengereket és süssük meg őket egy kevés olajon egy serpenyőben. Pirított hínár: dobjuk a hínárt lobogó vízbe, és hagyjuk forrni 1-2 percig, majd szűrjük le és öblítsük át folyóvíz alatt. Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd a mogyoróolajon kezdjük el pirítani a chilit, a fokhagymát és a gyömbért, majd ha kapott egy kis színt dobjuk rá a hínárt, sózzuk meg, és pirítsuk pár percig. A végén öntsük ki egy edénybe és keverjük át a lime lével. Garnéla: egy kevés olajon kezdjük el pirítani a fagyott garnélákat, sózzuk őket, majd ha teljesen felengedtek öntsük le a levet amit eresztettek és rakjuk azt félre egy tányérba. Keverjük össze a citromlevet a szója szósszal és ebből a keverékből rakjunk 2-3 evőkanállal a piruló rákra és pirítsuk vele amíg készre nem sül, majd rakjuk félre egy edénybe. Öntsük vissza a serpenyőbe a rák levét és a citrom-szója szósz keverék maradékát a mézzel és a chili pehellyel és rottyantsuk össze egy kicsit, és készen is vagyunk.