Maki és Nigiri Sushi

Feltöltő: Nonó

Maki és Nigiri Sushi

Az első lépés a rizs elkészítése. A sushi rizset a leírásban olvasható módon átmossuk, és a megadott mennyiségű vízzel felengedjük. Ízesítjük rizsecettel és egy kis cukorral (200g rizs, fél deci ecet, 25g cukor,) és egy csipet sóval. Válasszunk egy olyan edényt, amiben garantáltan nem ragad le, és van hozzá üvegfedőnk, mert főzés közben nem szabad emelgetni a fedőt, viszont nagyon figyelnünk kell a folyamatra. A felforrást követően takarékra vesszük és kb egy negyed órát főzzük tovább, míg a vizet felszívja. Közben néha kicsit megmozgatjuk a fazekat. Ha kész, akkor elzárjuk, és hagyjuk még egy pár percet a párában, illetve így hűl ki. Addig előkészülünk a többi hozzávalóval: A töltelék bármi lehet: Lazac, uborka, paprika, Surimi rák, tojásrántotta, avokádó. Maki sushi: Ez a feltekert változat. Letesszük az algalapot a bambusztekercsre. Rászedjük vékonyan és egyenletesen a rizst. Vizes kézzel könnyebb dolgunk van. A hozzánk közelebb eső harmadára tesszük a tölteléket, és a bambusz segítségével szorosan feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a tőlünk távol eső oldalon 1cm-t hagyjunk ki, mert tekerés előtt ezt be kell vizezni, hogy szépen összeragadjon a hengerünk. A kész hengereket egy éles és nedves késsel felszeleteljük. Bátrabbak kifordított sushit is készíthetnek :) A tetejére nyomhatunk chilis majonézt, amihez majonézt és chiliszószt keverünk össze, és egy cumiból rányomjuk a tetejére. Nigiri sushi: A kezünkkel cuki rizs hengereket formázunk. Rátesszük a rákszeleteket, és rögzítjük egy algalapból levágott szalaggal. Tálalás: Kikkoman gluténmentes szója szósz (így gluténérzékenyek is fogyaszthatják), savanyított gyömbér, wasabi Egészségetekre! :)

vissza a receptekhez