Soy Sauce gelato with honeycomb toffe

Feltöltő: Norby0714

1 db vanília( Bourbon Madagascar)

500 ml tej(magas zsír tartalom)

150 g fehér cukor

4 db tojás sárgája

250 ml tejszín(min. 30%)

3 ev kanál szója szósz

Jég

 

Vágjuk fel a vaníliát, kaparjuk ki belőle a magokat, tokkal együtt mehetnek bele egy kisebb szószos lábasba a tejjel és 100 g cukorral együtt. Közepes lángon kavargatjuk amíg eléri a 77 C fokot vagy ameddig a cukor teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és tegyük félre fedővel 30 percre. 30 perc után vegyük ki belőle a vanília tokját és ismét közepes lángon melegítsük fel 77 C fokra. Eközben egy rozsdamentes tálban keverjük össze a 4 tojás sárgáját a megmaradt 50 g cukorral. Addig keverjük, amíg krémes, levegős nem lesz illetve a cukor fel nem oldódik. Ezután a meleg tejet lassan folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá, figyeljünk arra, hogy gyorsan keverjük különben a tojásból rántotta lesz. Ezután tegyük vissza a szószos lábasba és közepes lángon kevergetve addig melegítjük, amíg sodó állagú nem lesz, 85 C fok, figyelve arra hogy ne forraljuk fel,illetve a textúrája sűrűbb nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadunk 3 evőkanál szója szószt, szépen elkeverjük. Ekkor még botmixerrel is érdemes a krémesség elérése érdekében át keverni. Jeges fürdő fölött egy másik lábasba beletesszük a tejszínt és a szója szószos mixünket egy kis lyukú szűrőn keresztül lassan hozzákeverjük és a jég fölött kevergetjük, addig amíg lehűl. Ha lehűlt letakarva hűtőben tároljuk min. 4 max. 8 órán keresztül. Az idő elteltével fagylalt gépben tesszük. Honeycomb toffee 80 g fehér cukor 1 ev kanál kukorica szirup 1 ev kanál méz 2 ev kanál víz 0,5 teáskanál szódabikarbóna 0,5 teáskanál sütőpor Egy szószos edénybe tegyük bele a cukrot a kukorica sziruppal a mézzel és a vízzel. Egy külön tálcát béleljünk ki sütőpapírral. A szódabikarbónát és a sütőport keverjük össze egy kis edénybe. Egy spatulát vegyünk elő. Legyen minden készen, gyorsan kell dolgoznunk. Keverjük össze a hozzávalókat, a cukrot és a többi hozzávalót karamelizáljuk, figyeljünk arra hogy nem égessük oda, mert akkor keserű lesz, érdemes vissza venni a hőmérsékletet, ha már elkezdett olvadni. Ha teljesen feloldódott a cukor keverjük át, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sütőport majd gyorsan keverjük el egy picit, habos lesz majd, ne ijedjünk meg. Én ilyenkor még vissza helyezem a tűzre egy picit, ekkor ismét fel kezd emelkedni, belekeverek, vissza a tűzre, felemelkedik és kész. A már előkészített tálba teszem és hagyom kihűlni. Ha sötétebb színt akarsz elérni akkor lehet játszani vele a cukrot lecserélni barna cukorra, a vizet lecserélni gyümölcs lére stb.

vissza a receptekhez