Zöldséges üvegtészta koreai tofuval

Feltöltő: erdeidora

Hozzávalók 2 személyre:

Tésztaétel:

Shan'shi üvegtészta

fél fej káposzta

1 vöröshagyma

2 cikk fokhagyma

fafülgomba

1 nagyobb répa

néhány brokkolirózsa

Kikkoman szójaszósz

1 cm gyömbér

ízlés szerint chili

koriander

szezámmag

kókuszolaj

Tofu:

1 fél tömb tofu, fél cm-es vastagságú szeletekre vágva

koreai gochujang paszta (csípős paprika paszta)

Kikkoman szójaszósz

méz vagy egyéb édesítő

kevéske gyömbér

szezámolaj

szezámmag

 

Elkészítés:

Ez az étel nagyon hamar készen van, a zöldségek előkészítése igényel csak több időt. A vöröshagymát vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük. A káposztát szintén vékonyan felszeleteljük. A szárított fafülgombát forró vízben áztatjuk kb. 10 percig, majd felszeleteljük. A répát vékony csíkokra vágjuk vagy reszeljük. A brokkolirózsákat kisebb darabokra szedjük. Az üvegtésztát nem kell főzni, forrásban lévő vizet öntünk rá, majd néhány percig állni hagyjuk. Ennél a tésztánál fontos, hogy miután kivettük a forró vízből, hideg vízzel át kell öblíteni, különben amikor a zöldségekhez adjuk, össze fog állni. Kókuszolajon megpirítjuk a vöröshagymát míg üveges nem lesz, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért. A káposztát hozzáadjuk a hagymához, ez néhány perc alatt szépen össze fog esni. Menet közben sorjában a brokkoli, majd végül a répa és a fafülgomba is belekerül a wokba. Fűszerezzük a zöldségeket, ezt lehet akár több lépésben, ízlés szerint borsot, chilit is adhatunk a mixhez. Sót nem érdemes, mert a szójaszósz magában is elég sót tartalmaz. Jó ötlet wokot használni, mivel ez egyfajta "stirfry" tehát nagy mennyiségű zöldséget kevergetünk és sütögetünk olajon, tésztával és szójaszósszal. Mikor a zöldségek megpuhultak, jöhet a hideg vízzel átöblített üvegtészta. 5-6 percig kevergetjük a tésztával együtt a zöldséges mixet és menet közben apránként szójaszószt adunk hozzá, ízlés szerint. A tofut nagyjából fél cm-es téglalapokra vagy négyzetekre vágjuk. Én meg szoktam egy kicsit pirítani mielőtt hozzáadom a szószt, ezt is lehet kókuszolajon vagy választhatunk más, számunkra szimpatikus olajat, ami bírja a hevítést. A szósz a következőképpen áll össze: Egy evőkanál gochujang pasztához adunk egy teáskanál mézet, 2 teáskanál szójaszószt, némi gyömbért, egy teáskanál szezámolajat, majd ezt összekeverjük. Ha a szójaszószunk sűrűbb típusú, elképzelhető, hogy egy pici vizet is adnunk kell hozzá, de azért arra figyeljünk, hogy maradjon sűrűbb szósz állagú. Ha a tofunk szépen megpirult, öntsük rá a szószt, úgy, hogy mindenhol szépen érje. Mindkét oldalán süssük a tofut a szószban 1-2 percig. Tálalás: A tésztát tálaljuk a zöldségekkel, majd a tetejére helyezzük a koreai tofu szeleteket. Szezámmaggal megszórjuk. Jól mutat rajta némi koriander is, frisshez sajnos most nem sikerült hozzájutnom, így az enyémről lemaradt.

vissza a receptekhez